A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Mihaela Bilic: Fără colesterol creierul se stafidește și se usucă

5 3.947

 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina de socializare faptul că grăsimile nu sunt inamicul numărul unu al sănătății cardiovasculare, ci zahărul.

Redăm postarea integrală a medicului nutriționist:

„Grăsimea, aliatul creierului

Daca ar fi sa ne luam dupa noile valori stabilite de americani in ceea ce priveste nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui sa ia statine. Ce sunt aceste medicamente? Niste inhibitori ai productiei hepatice de colesterol, pentru ca nu trebuie sa uitam, colesterolul nu vine din alimentatie ci este făcut de ficat.

Dupa gafa medicala din anii ‘70 in care grasimile alimentare au fost acuzate ca ar creste riscul de boli cardio-vasculare (cand de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma: trebuie sa luam statine pentru a diminua nivelul colesterolului in sange si, implicit, a scadea riscul de infarct si AVC. Realitatea demonstreaza din pacate ca nu exista o relatie de cauzalitate directa intre nivelul colesterolului si bolile de inima, adica mai mult de jumatate din cazurile de infarct apar la persoane cu colesterol normal.

Care sunt efectele negative ale statinelor? Majore si cu bătaie lungă. Pe langa slabiciunea/durerile musculare (mialgii) si toxicitatea hepatică, aceste medicamente scad dramatic productia de colesterol in organism-ori fara grasime (fara colesterol), nimic nu mai functioneaza cum trebuie. De la secretia de hormoni pana la transmiterea impulsului nervos intre neuroni, de la schimburile de substante intre celule pana la gradul de hidratare al pielii, grasimile sunt vitale. Fara grasime nu putem trai, nu ne putem apăra de boli, nu putem crește si nici “repara” celulele uzate.

Cel mai trist este faptul ca aceasta lipsa cronica de colesterol la nivel cerebral afecteaza ireversibil integritatea si functionarea sistemului nervos, creierul se “stafidește” si se usucă, deci nu are rost sa ne mirăm de explozia din ultimii ani a bolilor neurovegetative si de de frecventa alarmanta a cazurilor de Alzheimer. De frica amenintărilor trâmbițate de industria farma in asociere cu o parte din lumea medicala, ne îndopăm de medicamente si ne pierdem mințile. La propriu!

Interesant este ca aceste statine nu au niciun fel de efect protector in cazul femeilor si culmea, tot la femei efectele secundare/negative sunt cele mai grave. Cat despre barbati, nivelul crescut de colesterol nu este un factor de risc, decat in asociere cu alte elemente declanșatorii: prezenta plăcilor de aterom (depuneri pe vasele de sange), obezitate, diabet, hipertensiune, dislipidemie congenitala, adica toți factorii ce alcatuiesc Sindromul X Metabolic.
In viața reală constatam ca exista nenumărate femei care traiesc cu un nivel de colesterol peste 250 si au arterele curate, fara nicio urma de placă de aterom si barbati care fac infarc sau accident vascular cerebral desi analizele sunt in parametrii normali. Cu siguranta suntem departe de a înțelege toate misterele corpului omenesc, însă un lucru e cert: colesterolul nu ne este dușman, ci mai degrabă aliatul de nădejde al intregului organism in general si al sistemului nervos in special”.

Sursa – doctorulzilei.ro

loading...
5 Comentarii
  1. ANGELA GIORGI spune

    Asa este, d-na doctor. la ultimile analize colesterol total 185 LDL marit dar nu-mi fac probleme si nu iau statine. Multumesc mult pentru informatii Glicemia este usor marita.

    1. TOADER DRAGOS spune

      MARE DREPTATE ARE.

  2. LevSt. spune

    explicatie sarita in cealalalta extrema: in primul rand acest colesterol(col.) este produs si de ficatul uman DAR este si de natura exogen, adica prin alimentatie( in special ficat-de animale), practic -in mod natural- nu exista aliment fara colesterol chiar si multe plante contin fitocol., si 2, in prezenta „placilor de atherom”, col. este de la bun inceput prezent, este caramida de baza…Si inca ceva, multe alimente au pe eticheta ” zero col.”, asta nu inseamna neaparat ca sunt chiar total free de acest element, insa legea permite aceasta formulare, daca continutul este sub o, 5%, considerat neglijabil… Intr-adevar statinele au si efecte negative (secundare!), dar nu exista medicament care sa nu aiba si asa efecte(secundare), colesterolul „rau” odata crescut este aproape imposibil sa-l normalizezi pe cale naturala, totusi ajuta renuntatul la carne rosie, la piele si grasime de la pui( care este cea mai gustoasa!), consum marit de vegetale(in special usturoi si hrean) iar PARADOXUL FRANCEZ ne impune clar idea ca un alt dusman al sanatatii, tine in frau si excesul de colesterol, obezitatea si bolile cardio-vasculare, e clar ca francezii -dintotdeauna- sunt mari consumatori de carnuri si branzeturi grase, insa ei beau si f. mult, de fapt beau constant, cate putin, cred ca la fiecare masa, si de aici paradoxul, nu sunt considerati(pe drept) nici betivani si nu au prea multe cazuri de obezitate si decese prin boli cardio-vasculare…Idea este ca alcoolul interactioneaza cu grasimile la NIVEL gastro-intestinal ( si nu la nivel celular) si se produce o inhibitie reciproca, rezultand un compus mai greu de asimilat si care -astfel- doar trece prin organism, fara a-l afecta…

  3. LevSt. spune

    trebuie sa aduc o clarificare a comentariului de mai sus( scris ‘din prima”) unde am neglijat aspectul educational, anume , banuiesc, ca impresia este ca „in sfarsit s-a gasit teriaka acestor boli” adica panaceul universal, si -este evident- ar fi vorba despre consumul de alcool…Ei bine nu asta a fost intentia mea, vinul( generic pentru bauturi alcoolice) chiar daca element de baza in medicina asclepiana, are permanent ca si componenta principala , definitorie, alcoolu, adica o substanta TOXICA si inca de 3 X toxica, pentru sistemul nervos, pentru ficat si pentru oricare alta celula si tesut din organism…Totusi, nu putem ignora acest PARADOX FRANCEZ, este -pana la urma- cel mai intins studiu de caz din istoria omenirii, practic pe cateva sute de milioane de subiecti, adica milioane si milioane , pe decursul generatiilor( si numai din ultmiele 2 sute de ani) daca ne referim la definita clasica a generatiei…In continuare, o scurta divagatie,francezii sunt singurii (dintre tarile crestine si cele dezvoltate) care au protestat masiv (fizic) la aparitia fast-food-urilor si la introducerea -in alimentatie si practica- a produselor obtinute prin modificari genetice, si aici este cheia paradoxului lor, ei cre( de la vladica la opinca) in hrana curata, obtinuta cat mai natural, si cred ca multe din problemele datorate alimentatiei deriva mai degraba din folosirea excesiva a chimicalelor si chiar contrafacerea (chiar daca partiala) a unor produse alimentare, inclusiv vinul… Ori (acesta trebuie sa fie adevarul) nu am citit niciodata o stire ca o multime de oameni(in Franta) au suferit o intoxicatie in masa, dupa consum de vin contrafacut cu alcool metilic, practica mai degraba intalnita in Romania (alaturi de alte scheme: folosirea de ganietzi, sau chiar soda caustica- pentru „tarie”! sau cacareze in lapte falsificat pentru colorizare, etc.) si alte tari zise in curs de dezvoltare, pe scurt , francezii chiar se respecta, mananca gras DAR curat si beau vinuri produse si obtinute cat mai natural, cea ce -cel putin- vine in total acord cu genetica, adica omul a baut(beut) vin si a mancat carne grasa de mii si mii de ani si nu prea s-a stiut de obezitate, etc., devine clar problema sta in respectivele alterari(cu chimicale) si -desigur- si cantitatea consumata dar si de „orar”, iar plenitudinea capitalista (chiar de sute de ani) a facut pe multi oameni sa cada in pacatul imbuibarii si al sneak-urilor , luate mai toata ziua, la care se mai aduga (tot la capitalisti- imprumutat si de tarile ca Romania) scaderea dramatica a miscarii, datorita -la fel- afordabilitatii ca oricine sa aiba o masina, un scuter, etc.. Concret, francezii (si italienii si chiar alte natii cazute in aceiasi grupa) beaua mult alcool si mananca gras, insa harana lor este curata , initial, iar pregatirea -deasemeni- are anumite tripticuri care o fac nu numai mai apetisanta dar si mai sanatoasa, concret adaugarea absolut magistrala(ca timp si cantitate) a diverselor condimente, conduc -in final- si la acest aspect, reducerea absorbtiei de grasimi si alcool, cea ce fac, ca francezii sa fie slim si deloc intrati in grupa betivanilor, chiar daca beau cu nadejde…Asa ca daca cineva se gandeste sa aplice modelul francez, trebuie sa porneasca cu verificarea tuturor zalelor lantului respectiv, iar singurii care pot avea succes intr-o asa intreprindere sunt cei care locuiesc( sau se muta) la tara si-si sadesc via lor, isi cresc animalele lor, etc., altfel in Romania- din pacate- exista o adevarata „cultura” a falsului, inclusiv (poate mai ales) a cea ce numim hrana…

  4. LevSt. spune

    „…Si doar tu stii bine ca Eu stiu ca inainte de’a trece in”lumea dreptzilor”, desi nu aveai multzi ani,nici grei,
    Din cauza tabacului , femeilor si vinului, cand te priveai in oglinda aratai ca in canavaua lui Dorian Gray !
    Iar mintea ta e ca in ziua razvratirii, ai zis in barba’tzi: Ce , am venit in rai sa ma hranesc doar cu buruieni ?
    Jenel, tu nu intzelegi !Eu vreau sa te fac parte din noul Meu popor ales si sfant, popor de vegetarieni !

    Tu stii ca eu nu doresc ca nimeni , noaptea sa viseze urat, dihanii, din cauza ca doarme cu stomacul gol,
    Iar carnurile’ngenral stim bine, sunt greu de mistuit iar carnea suinelor, e arhiplina de „rau” colesterol !
    (Prin unele sate mai mari, pentru tensiune si colesterol se ia Garlic si Lipitor, otrava pe post de medicament,
    Voi ,insa, sa va vindecati ca in vremurile vechi, mincand usturoi si pe piciore, lipitori, the best tratament !

    Plus, daca da o seceta de parjoleste totul, de nu o sa mai fie deloc verdeatza, nici frunza si nici smicele,
    Nu va fi foamete,iti jur pe propriu-tzi cap : vei trece pe dieta de suculente radacini, iar felul doi… surcele !
    ( Sau am sa te pun sa mananci doar peste ferestrau, de o sa te simtizi precum in saptamana patimilor,
    Iar daca pestele nu o sa-ti placa, o sa molfai la scoici batrane si scumpe , aduse de la Bab El Mandeb !…
    …Porni da solo o plimbare printre bungalourile raiului , toate cu lumini stelare si aer conditzionat !

    Iar strazile erau din sticla si cuartz, spalate de trei ori pe zi si doar cu apa dublu distilata si cu sifon,
    Iar atmosfera era mai mult decat pura si curata, avand proportzie aproape dubla de oxigen si1/2 ozon !
    Pe mari ecrane spaziale puteai sa umaresti cum este iarna, toamna si cum e timpuriu in primavara,
    Caci altfel in rai temperatura era constanta, 22C , umiditatea 52 la suta, in fine, eterna, perfecta vara !

    Tonete cu crenvursti vegetali si mititei sintetici, totul gratis , la orice coltz de strada, la fiecare pas,
    Si tot soiul de vinuri plus toate marcile de bere dar dezalcolizate, puteai sa bei , pana iti da pe nas !
    Nu mai vorbim de pepsi si alte chestii dintr’astea gustoase pan’ la Dumnezeu, apa aromo-fructata,
    Totusi Jenel nu se lacomi la ele, el bea doar ce stia ca-i sanatos, adica suc de soc zis si socata !

    Aflase el, de la ingerul chelar, ca bauturile astea, mult dorite, contzin acid fosforic, unele cam mult benzen,
    Iar daca bei in fiecare zi chiar numai una, dupa un timp, ele „lucreaza”in ficat ca bomba cu hidrogen !
    Asa ca isi zisese, dupa ce -si facuse socotelile moleculare: Duca -se toate astea in vant si pe pustie,
    Decat sa beau otrava sub forma de fosfor albastru, mai bine putzintel alcool etilic sub forma de rachie !

    Si decat sa-mi ung bietul uscat gatlej cu benzen si nu cu ulei ca orice motor de viteza si andurantza,
    Mai bine i-mi ung unicul tzilindru cu vin de monastire, uleios, chiar de’o s’ajung din nou in ambulantza !
    Si decat sa prinz diabeturi de la zaharul de-l pun cu sacul in sucuri si limonadele ce li se zice Seven Up,
    Mai bine un clondir bun de trascau , dupa ce il bei,dormi de crezi ca te-a izbit zmeul cu ghioaga , in cap !

    (Totusi,asta depinde de la caz la caz, ca se pare ca la unii le ia Dumnezeu complet chiar si darul vorbirii,
    Altora li se nazare ca sunt avioane si sar de la etajul Sapte, iara cei blanzi, pe acoperis, joaca hora unirii !)
    Dar daca in pipota nu ai destul balastru bun, adica daca este doar din paie, ma rog, vegetale, verdetzuri,
    Nu numai ca ochii o sa-tzi patineze’n cap, dar parca’i fi ramas gravid, esti plin pana in gat, de gretzuri !

    Deci sfatul cel mai universal posibil, cand pui de un chiolhan, cu vinuri, tzuica sau chiar numai bere,
    E bine sa arunci pe sub mustatzi si niscvai slana afumata , nu doar fasole si sosuri dulci de mere !
    Dar nu te lacomi sa bei numai Cinzano, Martini , Chianti , Bourbon si alte celebre bunatatzi medievale,
    Mai bea si cate un „trotil”,adica o palinca veche, intotdeauna insa „stinsa”cu un ceaun de sarmale !

    Ca doar asa am supravietzuit tot neamul nostru, inca de pe vremurile antice, cand ni se spunea daci,
    Mancand de toate, fara sa facem prea multe mofturi si ,pentru dezinfectzia gurii, band rachiu in draci !
    Insa e’adevarat ca’n timpurile moderne, in Iepoca de aur, ne cam zbateam ca pestii in minciog sau plasa,
    Ajunsesem sa le mancam pe sponci, Martini era un vis exotic, iar tzuica „de pruna”,din paie si melasa !…”(Junnel[Colectie Mystica],III-„Noaptea Petuniilor”- poeziile. com)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More