AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Plăcinta cu mere a bunicii: o rețetă moldovenească de neuitat

Descoperă gustul autentic al plăcintei cu mere, așa cum o pregătea bunica! Această rețetă simplă promite o experiență culinară plină de arome, perfectă pentru momentele de răsfăț.

Ingrediente pentru aluat

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de oțet

Ingrediente pentru umplutură

  • 1 kg mere (recomandate: mere Ionatan sau Golden)
  • 200 g zahăr (ajustabil după preferințe)
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 50 g unt topit
  • 1 lingură de pesmet (pentru a absorbi umezeala)
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Începe prin a cerne făina într-un bol mare, făcând o adâncitură în mijloc. Adaugă sarea, oțetul și uleiul, apoi toarnă treptat apa călduță. Frământă aluatul până devine elastic și neted, timp de aproximativ 10-15 minute. După ce ai terminat, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute.

Între timp, spală și curăță merele, apoi dă-le prin răzătoare. Stoarce ușor merele pentru a elimina excesul de zeamă, apoi amestecă-le cu zahărul și scorțișoara. Presară pesmetul peste mere pentru a absorbi lichidul, astfel încât plăcinta să nu devină prea umedă la coacere.

Împarte aluatul în două părți egale și întinde fiecare bucată pe o suprafață presărată cu puțină făină, până obții foi subțiri. Așază o foaie de aluat în tava unsă cu puțin unt sau ulei, apoi întinde uniform compoziția de mere deasupra. Acoperă cu a doua foaie de aluat și presează ușor marginile pentru a sigila plăcinta.

Coacerea plăcintei

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge plăcinta cu untul topit pentru a obține o crustă rumenă și crocantă. Coace plăcinta timp de 35-40 de minute, sau până devine aurie.

După ce s-a răcit puțin, presară zahăr pudră deasupra și taie-o în porții generoase. Poți savura plăcinta atât caldă, cât și rece, iar gustul său va fi cu adevărat iresistibil!

Sfatul bunicii

Pentru a obține un gust autentic, este recomandat să folosești mere locale, care aduc o dulceață naturală și o aromă inconfundabilă. Dacă îți plac aromele mai intense, poți adăuga puțin cardamom măcinat împreună cu scorțișoara.

Poftă bună!

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!